skip to content

Voordelen gastouderopvang

 

Wanneer gaan kinderen daadwerkelijk leren als ze zich vertrouwd voelen en voelen dat het allemaal okay is. De boom kan pas tot ontpooiing komen als het goed geworteld is. Als een kind niet goed geworteld is dan kunnen er geen blaadjes ontstaan. Dat is het verhaal nou eenmaal. Die vertrouwdheid en geborgenheid vind je met name in de gastouderopvang. 

Verschil gastouderopvang kinderopvang

Het ene kind is anders dan het andere kind. Gelukkig hebben we meerdere vormen van kinderopvang. Het een is niet beter dan het andere. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Soms zijn er kinderen die veel meer prikkeling nodig hebben dan het andere. Voor mij is het aspect aandacht wat de voorkeur geniet. Alles valt en staat met aandacht. Waar je aandacht naar toe gaat kan groeien. Een gastouder die volledig de aandacht richt op de kindjes die daadwerkelijk voelen dat ze veilig en geborgen zijn en dat er goed voor ze gezorgd wordt daar draait het feitelijk echt om. Niet of het er binnen fancy uit ziet en dat er heerlijk prachtige gekleurde bakjes zijn met de naampjes er op. Nee wat willen kinderen? dat is aandacht. 

Gastouderopvang is aandacht

Een gastouder die daadwerkelijk kindjes leuk vindt en ook hier heel veel energie in steekt om een dag zo leuk mogelijk te maken waarin de kinderen moe maar voldaan naar huis gaan en weer mooie nieuwe ervaringen heeft opgedaan. Dat is het geen we willen voor ons kind. Wij als ouders zijn druk met werken en hebben soms te maken met een stukje schuldgevoel waarin we de kindjes niet hetgeen kunnen geven wat we eigenlijk zouden willen. Deze gastouder kan dat stukje ontlasting op de dagen dat wij werken voor ons weghalen. Zij kunnen de kinderen dingen leren die wij zelf nooit bedacht hebben omdat ze al jaren met kindjes werken hebben ze zich zoveel eigen gemaakt dat zelfs het onmogelijke bij hun wel mogelijk is. Hoe fijn is het als we vol stress op de trein zitten te wachten en niet weten hoe laat we daadwerkelijk thuis kunnen komen dat mijn kindjes al gegeten hebben en rustig bij de gastouder aan het spelen zijn en wachten tot mams er is. Geen stress met kruisjes achter je naam omdat je weer te laat bent vanwege de file waar je niks aan kunt doen. 

Gastouderopvang is continuiteit in leidsters

Kinderen moeten zich veilig en geborgen voelen waarin ze dingen kunnen en durven leren. Het kleinschalige opvang zorgde bij mijn kinderen voor dat ze tot bloei kwamen. Ze gingen kattekwaad uit halen en werden bijdehand. De twinkeling van je kind die lol heeft, dat is het mooiste wat je als ouder maar mag zien wanneer ze blij zijn wanneer ze opgehaald worden. Waar dit ook mag zijn is om het even. Alles valt en staat met de leidsters die daar voor de groep staan in zowel gastouderopvang als kinderopvang. Een kind wat zich gezien voelt kan ontspannen en mag er zijn en hoeft geen maskers op te zetten. Een vaste leidster die er elke keer weer is. Niet de ene dag Maria en de andere dag Kirsten. Nee dat is nou de kracht van de continuiteit van gastouderopvang.

Een nadeel in de gastouderopvang is de vakanties. De gastouders willen elke dag wel open zijn maar hebben ook af en toe hun ontspanning nodig. Indien ouders dit wensen kan Gastouderburau PerfectMatch ondersteuning bieden om een vervangende gastouder te vinden. De ouders zijn dan wel genoodzaakt om het vertrouwde los te laten en open te staan voor een andere gastouder die de dingen net even anders doet. Elke verandering hoeft niet per definitie slechter te zijn. 

Gastouderopvang betere aansluiting op de thuis situatie

Gastouderopvang kan voor ouders meer de zorg op maat zijn. Ze hebben daar minder te maken met vaste dagritmes maar kunnen hierin een beetje manouvreren zodat de kinderen thuis ook in het patroon van de mamma en pappa goed over kunnen gaan. De flexibiliteit is veel groter. Gastouders die aan huis komen kunnen werkelijk alles zo inpassen zoals mamma en pappa het willen. Dan is alles hetzelfde en kun je een op een de dag zo aanhouden zoals het normaliter ook wordt ingevuld. 

Gastouderopvang is ontwikkelingsgericht

En of een kind nu in een bepaald systemisch werken of leren de informatie krijgt of dat ze dit leren vanuit de dagelijks praktijk vanuit de gastouder die bij boodschappen alles kan aanwijzen benoemen. Het is om het even. De kracht zit hem in het aanbieden en kijken wat een kind er zelf mee doet. In mijn optiek is dit in gastouderopvang ontzettend goed inpasbaar. Een gastouder kan ook werken volgens systemen maar kan dit ook op een andere manier inpassen. 

 Klant login | Algemene voorwaarden | Sitemap | Inspectierapport | Copyright © 2017 Gastouderbureau PerfectMatch - Almere

Tweeten